Het Isendoorn College heeft een interne stemwijzer gemaakt om het gebruik van digitale tools op de school in kaart te brengen. Leraren konden de tools een score geven. “Het is een goede manier is om te laten zien wat er al wordt gebruikt en het verlaagt de drempel om de tools toe te passen.”
Voor- en nadelen
Leraren en leerlingen op het Isendoorn College hebben de afgelopen jaren ervaring kunnen opdoen met de iPad in de klas. Henk Maas, docent beeldende vorming: “Er verschijnen echter zoveel digitale tools op de markt dat het lastig wordt om alles bij te houden. Wanneer en voor welk doel zet je een toepassing in en wat zijn de voor – en nadelen? Vanuit deze gedachte hebben we een interne stemwijzer gemaakt waarop leraren met ervaring een score konden geven aan diverse tools. Daarnaast gaf deze stemwijzer informatie over de voor- en nadelen van elk van de educatieve platforms.”
Stemfunctie
De stemwijzer van Isendoorn College was een eigen gemaakte webapplicatie, maar je kunt hiervoor ook enquête-tools als SurveyMonkey en Mentimeter gebruiken. Elke tool waarin een stemfunctie zit, is geschikt.
Zelf een stemwijzer maken
Belangrijke stappen om een stemwijzer op te zetten:
- Inventariseer welke tools er allemaal op school gebruikt worden
- Stel criteria vast waarop je elke tool wilt beoordelen; Isendoorn koos o.a. voor:
- De mogelijkheid tot feedback geven;
- Het kunnen delen van resultaten;
- Flexibiliteit in gebruik;
- Vind bij elke toepassing een expertgebruiker en vraag deze de min- en pluspunten te benoemen;
- Stel je bevindingen beschikbaar aan alle docenten en als nieuwe leraren in dienst komen;
- Herhaal de stemwijzer met enige regelmaat, zodat je overzicht up-to-date blijft.
Wat levert het op?
Henk: “Een stemwijzer geeft leraren inzicht in welke tools op de school in gebruik zijn en welke het meest geschikt zijn voor de eigen doeleinden. Bovendien verlaagt het de drempel om de tools toe te passen. Voor expertgebruikers is het motiverend om hun ervaringen te mogen delen.”
Nog meer mogelijkheden?
Henk ziet ook nog meer mogelijkheden met de stemwijzer. “Je kunt ook overwegen om niet alleen experts een stem te geven, maar alle collega’s in de school. Zodat je kunt zien hoe er over een toepassing wordt gedacht door veel verschillende mensen.” Maar denk hierbij ook aan leerlingen. Wat vinden zij van een tool? Daarnaast is het volgens Henk verstandig om vaker peilingen te doen. “Als je de stemwijzer permanent in de lucht houdt, kun je realtime zien hoe dit van week tot week verandert en heb je een actueel overzicht van het gebruik.”