Opdracht 1 – Observeer je leerlingen

Kies een klas waarmee je aan de slag gaat. Als je wilt differentiëren, dan start je vaak met het indelen van leerlingen op niveau. Bekijk het voorbeeld Drie basisstappen voor differentiëren in de les. Voordat je met differentiëren aan de slag gaat, vragen we je eerst om te observeren. Dat is opdracht 1. Weet je hoe jouw leerlingen het liefst leren, waar hun kwaliteiten liggen en wat ze het liefste doen? Gebruik ter inspiratie de vragen uit deze kijkwijzer.


 

7 reacties

  1. Ik heb de kijkwijzer omgezet naar een Google Form voor leerlingen, zodat zij zich er meteen bij betrokken voelen en ik kan checken of mijn inschatting over de leerlingen (sommige klassen heb ik nog maar 2 keer gezien) klopt. Ik heb bovendien wat vragen/mogelijke antwoorden toegevoegd. De eerste reacties zijn positief, dus ik ben erg benieuwd of het lukt dit uit te bouwen.

  2. Leuk dat jullie deze challenge hebben bedacht! Mijn schoolleiding wil heel graag meer differentiatie in de school, zelf zie ik allerlei haken en ogen. Door aan deze challenge mee te doen wil ik gaan proberen een manier te vinden die bij mij past zonder dat het uren extra werk oplevert (ik zie veel in de ‘green cards’ die genoemd worden bij tips over differentiëren met de busopstelling). Ik heb dit jaar vijf klassen met elk dertig voor mij totaal onbekende leerlingen. Dit maakt opdracht 1 van deze challenge best moeilijk. In de kijkwijzer zie ik niet zoveel, de eerste resultaten leveren meer inzicht op. Ook een Socrative kan veel informatie opleveren.

  3. Ik ben dit jaar aan de slag gegaan met classroom, google docs, prestaties en forms. Verder gaan we, vakgroep Spaans, in de bovenbouw Havo en VWO formatief toetsen.
    Ik ben nog aan het onderzoeken wie wat nodig heeft en laat de leerlingen iedere 2 weken een reflectie formulier inleveren via google forms. Ik en vooral zij krijgen inzicht wat ze wel of niet kunnen, nodig hebben, doen in de les en thuis. Ik kan ingrijpen en bijsturen. We zijn natuurlijk pas begonnen, dus dit proces is in wording….

  4. Vandaag differentiëren door middel van hartjessysteem, differentiatie op basis van niveau van leren en ook op basis van zelfstandigheid.
    Verrassend hoe een student koos voor volledig onder begeleiding. Daarna gesproken over zelfstandigheid van leren en verantwoordelijkheid.
    Duidelijk is dat de lesvoorbereidingen veel meer tijd kosten, ipv een opdracht heb je nu drie opdrachten ontwikkeld. Verder differentiatie dmv formatieve toetsing. krijg je 0,1 punten bij je eindcijfer. Ook leuk om te doen. Zie uit naar de volgende challenge voor komende week.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *