Opdracht 2 – Differentiëren door middel van de klasindeling

Hieronder staan verschillende voorbeelden van een klasindeling. Kies één van de drie onderstaande vormen en probeer die deze week uit. Je kunt leerlingen indelen op basis van cijfer, maar je kunt ook de observaties die je vorige week hebt gedaan toepassen.

De busopstelling
De leerlingen worden aan het begin van de les gesplitst op basis van de begeleiding die ze denken nodig te hebben van de docent. Bekijk het praktijkvoorbeeld Differentiëren in klassikale context voor de uitgebreidere uitleg. Of bekijk de video. 

De ringenopstelling
Door het creëren van een binnen- en buitenring in je klaslokaal, kan je met een aantal leerlingen intensief contact hebben en kunnen de leerlingen in de buitenring zelfstandig aan het werk. Bekijk het praktijkvoorbeeld Niet voor, maar in de klas met de ringenopstelling voor de uitgebreidere uitleg.

Eigen idee 
Je kunt natuurlijk ook een andere vorm gebruiken voor de klasindeling. Heb jij een voorbeeld? Deel dit dan hier met andere docenten en wie weet gaat een andere docent met jouw idee aan de slag!

Bekijk hier de reacties op de opdrachten van week 1.


4 reacties

  1. Hoi!

    Ik maak vaak een gesplitste U!
    Dat wil zeggen, carre opstelling maar dan in groepjes van 2 of 3 tafels. Die draai ik allemaal zodat de U net wat ronder wordt.
    Je kunt er omheen lopen of binnendoor en ik ga vaak midden in of in de ‘opening’ van de U zitten/staan.

  2. Ik heb 4 groepjes van 4 en 1 van 6 tafels in de klas staan dat werkt ook heel goed en vooral het achterste groepje van 4 is voor extra uitleg of extra stof aanleveren, alles zit door elkaar in 1 klas kader basis en TL leerlingen. Werkt goed mits je duidelijke afspraken met de leerlingen maakt.

  3. Op onze school werken we met verschillende soorten lokalen. Dichte lokalen met makkelijk verschuifbarevtafels en open lokalen. In de open lokalen kan je binnen en buiten werken zodat je als docent de ll kan helpen of zelfdtandig aan de slag kan laten gaan.

  4. Hoi collega’s,

    In mijn lokaal kies ik bewust voor een variërende opstelling, Vooraan in mijn lokaal heb ik een instructietafel waar leerlingen aan kunnen gaan zitten die verdere instructie nodig hebben. Na een uitleg/ instructie/ overleg kunnen leerlingen aan deze tafel plaats nemen en met mij/elkaar de opdracht nog eens nabespreken of vragen stellen.

    In de rest van mijn lokaal heb ik groepjes van wisselende grootte waarin leerlingen samen werken aan de opdracht(en) en kunnen overleggen. Het doel is hier uiteraard wel samen WERKEN en geen gezelligheidsclubsje :)!
    Ook heb ik stil werk plekken (deze staan los van elkaar) voor leerlingen die daaraan de behoefte hebben of die ik daar zelf plaats omdat ik wil dat ze geconcentreerd werken vanwege een achterstand/ dan wel beter in staat zijn daar te werken.

    Wie weet dat iemand hier iets aan heeft!

    Groet,
    Gordon Vos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *