Op het Tiener College staat feedback geven en ontvangen centraal bij leerlingen. Leerling Mirja: “Als je nu leert om feedback te krijgen, heb je daar later profijt van”.
Bekijk de video.
Feedback
In plaats van cijfers geven leraren leerlingen op het Tiener College feedback. Dit gebeurt op verschillende manieren. Tijdens de les wordt mondeling feedback gegeven op gemaakte opdrachten en na bijvoorbeeld presentaties krijgen leerlingen één-op-één feedback. Verder heeft iedere leerling een persoonlijk leerplan met daarin doelen die passen bij zijn eigen ontwikkeltempo en ambities. Leraren geven schriftelijk feedback op deze doelen. Hierdoor leren leerlingen ook steeds meer zelf te beoordelen of een doel wel of niet gehaald is.
Peerfeedback
Leerlingen geven ook elkaar feedback. Dit noemen ze ‘peerfeedback’. Na een presentatie vragen leerlingen aan de klas om tops (wat ging goed?) en tips (wat kan beter?). Het geven van goede feedback en het op een goede manier ontvangen ervan, is iets wat leerlingen geleidelijk ontwikkelen. Zo leren de leerlingen bijvoorbeeld geen feedback op de persoon te geven, maar op het werk of de presentatie van de ontvanger. Docent Natasja van Meer: “Je ziet dat leerlingen vaardiger en zelfverzekerder worden van feedback en dat ze kritischer worden en steeds betere feedback geven”.
Wat levert het op?
Wanneer je feedback geeft, staat de ontwikkeling van de leerling centraal. Waar cijfers soms ontmoedigend werken, is feedback bedoeld om de leerling verder te helpen. Uiteindelijk zal de leerling niet alleen de stof beter beheersen, hij of zij zal met meer vertrouwen aan de slag gaan. Docent Anneke Smits: “Het werken op deze manier kost heel veel tijd om die feedback op papier te krijgen, maar het levert een goed inzicht in de voortgang van elke leerling op”. Ook geven de leraren aan een betere band met de leerlingen en ouders te hebben.
Tiener College
Op het Tiener College in Gorinchem zitten leerlingen van groep 7-8 en van klas 1-2. De school startte in 2012 met het idee om de ‘harde’ overgang van basis- naar middelbare school voor 10-14-jarigen te laten verdwijnen en om meer persoonlijk onderwijs aan te bieden. Hierdoor hebben laatbloeiers meer ruimte om hun talenten te ontdekken en te ontplooien. Leerlingen die een extra uitdaging willen kunnen in groep 7-8 al vakken uit klas 1-2 volgen.
Kernconcepten
Het onderwijs wordt vormgegeven rondom kernconcepten, die elke drie maanden wisselen. In een kernconcept, bijvoorbeeld duurzaamheid, leren leerlingen vaardigheden en doen zij inzichten op door verschillende projecten uit te voeren. Ze leren altijd zaken vanuit een context, met verschillende werkvormen en met elkaar. Hierdoor is er op het Tiener College veel keuze voor leerlingen in wat ze leren en in hoe ze dat doen. Nieuwsgierigheid en creativiteitworden gestimuleerd, sterke punten worden benadrukt en aan ontwikkelpunten werk je in je eigen tempo.
Fotobijschrift: Leerlingen van het Tiener College in de les.