Docenten van het Antoon Schellenscollege ontwikkelden een stappenplan en tools waarmee ze kennis kunnen delen. Op de school groeit nu een verbetercultuur. Bekijk hun aanpak.
Tools
“We hebben tools bedacht om gemakkelijk kennis te delen”, zegt teamleider Marion Intven. “Er hangen borden met afspraken in de personeelskamer, we hebben een wekelijks bulletin, we versturen informatieve mailings, af en toe hangt er ergens een QR-code met een leestip, we hebben een tv in de personeelskamer waarop we informatie delen en er zijn grote whiteboards.” Het werkt nog niet perfect: “Als de kennisdeling beter gestroomlijnd wordt, zal het effect groter zijn. Ook is het goed als meer collega’s initiatief nemen. Nu moeten we het nog hebben van een aantal fanatieke kennisdelers.”
Kennisdeling
De behoefte aan kennisdeling kwam voort uit een eerdere ontwikkeling, vertelt Rhea Flohr, docent aardrijkskunde en mediawijsheid en onderwijskundig ict’er. “Voor de schoolbrede implementatie van iPads ontwikkelden we vorig jaar een stappenplan waarin kennisdeling onder leraren centraal stond. De reacties waren zo enthousiast dat we het delen van kennis verder wilden ontwikkelen.” Marion vult aan: “We hebben veel collega’s met kennis en kunde in huis; we vonden het zonde om daar geen gebruik van te maken. Maar hoe kregen we ons team in beweging en de collega’s aan zet?”
Elke dag beter
De school besloot de LeerKRACHT-methode te gebruiken. Hierbij pakken leraren problemen aan onder het motto ‘elke dag samen een beetje beter’. Een kleine groep leraren werd opgeleid tot coach. Daarna gingen ook anderen ermee aan de slag. Aan alles is nu te merken dat leraren over onderwijs in gesprek zijn. Ze nemen initiatieven zoals een brede inzet van LessonUp, een tool voor interactieve lessen. Rhea: “Daarnaast kijken we meer bij elkaar in de klas. Leerlingen koppelen collega’s aan elkaar: ‘Met die vraag moet u bij díe docent zijn!’. Ook vragen meer leraren aan leerlingen om feedback.”
Tijd labelen
De schoolcoaches hebben uren gekregen om de nieuwe manier van samenwerken in te bedden in de organisatie. Marion: “In onze jaarplanning staat om de week een werksessie. We beginnen bijvoorbeeld met een bordsessie van een kwartier: staand rondom een bord vertellen teamleden om de beurt hoe ze erbij staan. We delen succeservaringen, bespreken actiepunten en maken afspraken. Komend jaar gaan we LeerKRACHT-tijd labelen in de jaarplanner, zodat leraren die tijd echt besteden aan onderwijsontwikkeling. Ook dagen we meer docenten uit om hun successen te delen. Misschien durven ze niet omdat ze niet zeker genoeg zijn over hun eigen kwaliteiten.”
Tips
Niet iedereen staat achter de vernieuwingen. “De verwachtingen zijn hoog, maar de praktijk is soms weerbarstig. We zien wel resultaat”, vertelt Rhea. “Ik vind het zelf bijvoorbeeld erg leuk dat je vakoverstijgend wordt geïnspireerd.” Marion heeft tips voor andere scholen: “Bedenk goed of je klein of groot wilt beginnen. Zorg dat de deuren van de lokalen openstaan: maak het laagdrempelig om bij elkaar in de klas te kijken. Neem de tijd om iedereen te laten aanhaken en blijf de voorlopers uitdagen. Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder!”
Meer lezen
Stappenplan interne scholing
Boekje: hoe deel ik mijn kennis met collega’s?
Met deze simpele tips betrek je je collega’s