Inspiratie & Tips

Laat je inspireren

Bekijk artikelen

  • Filter

    Reset
  • Categorie

  • Tags

Aan de slag op een vernieuwende school? Bereid je voor met deze rubrics 

Startende leraren die aan de slag gaan op een vernieuwende school zoals PLEION, moeten vaak erg wennen. Om ze beter voor te bereiden, maakten PLEION-scholen, lerarenopleidingen, Platform Samen Opleiden en Schoolinfo samen rubrics en workshops. Lees hoe jij ze kan gebruiken.  Vernieuwend onderwijs “Wij werken met studielabs of leerpleinen en doorbreken daarmee het gewone klaslokaal”, vertelt…

Lees meer
66 Ideeën voor de 1,5-meter-school

Hoe zorg je voor anderhalve meter afstand als de school straks weer open mag? Organisatorisch, maar ook pedagogisch en didactisch komt er veel op scholen af. Schoolinfo organiseerde een aantal online bijeenkomsten waarbij scholen met elkaar in gesprek gingen en ideeën uitwisselden over een mogelijke aanpak. Wij hebben de diverse suggesties verzameld in één document….

Lees meer
Op bezoek in je eigen les: VR in de praktijk

Op het Marcanti College bootsen docenten en leerlingen schoolsituaties na met VR. Docenten kunnen zo bijvoorbeeld hun eigen les bijwonen. Docent Nathalie: “Dit verdient een plek in elke lerarenopleiding.” 

Lees meer
Blijven leren over digitale mogelijkheden

Om leerlingen persoonlijk onderwijs te kunnen bieden, begon het Maaslandcollege zeven jaar geleden met persoonlijke devices. Hoe blijft een ‘ervaren’ school zich ontwikkelen in het inzetten van digitale middelen?

Lees meer
Leren op je eigen tempo en niveau

Geen boeken, cijfers of frontaal-klassikale lessen meer: MY College gooide het roer radicaal om. Een ingrijpende verandering, vooral voor leraren en ouders. “De leerlingen gaan er moeiteloos in mee.”

Lees meer
Blijven ontwikkelen is blijven verbeteren

Stel, je verandert iets op school. Je start bijvoorbeeld met het werken op tablets of met formatief toetsen. Hoe zorg je ervoor dat jouw verandering een vast onderdeel wordt van een les, het team of de school? Lees de tips.

Lees meer
Model: van formatief toetsen naar een formatieve cultuur

Wil jij aan de slag met formatief toetsen? Of toets je al formatief en wil je meer? Dan is het model ‘Van formatief toetsen naar een formatieve cultuur’iets voor jou. Het laat je zien wat je kan doen om verder te komen en wat je nodig hebt. Bekijk het model.

Lees meer
Collegiale consultatie: zo pak je het aan

Leren van elkaar, hoe doe je dat efficiënt? Op Het Hooghuis bezoeken docenten elkaars lessen. Een kijkwijzer komt daarbij goed van pas, vertellen docenten Monique Hendriks en Liene Selten.

Lees meer