Kickstarters digitale tools voor leraren

Lesgeven op afstand, digitaal opdrachten maken en in contact blijven met je leerlingen: het kan met digitale tools. Deze eenvoudige kickstarters helpen je op weg. De kickstarters laten je stap voor stap kennismaken met tools die breed inzetbaar zijn in de lessen. Vandaar ook de naam kickstarters: de beschrijvingen helpen leraren om een start te maken met zo'n tool. Het is dus geen complete handleiding.

Microsoft Teams en Google Hangouts Meet

Voor live lesgeven of leerlingen coachen. Je kan videobellen met individuele leerlingen of zelf een hele klas.

Microsoft Forms en Google Forms
Voor het afnemen van toetsen en het – al dan niet automatisch – beoordelen daarvan, quizzen maken of snel inventariseren hoe tevreden leerlingen zijn over je les door middel van een peiling.

Microsoft Forms in Microsoft Teams
Werk je al met Teams? Door de goede samenwerking tussen Forms en Teams kan je toetsen, quizzen en peilingen rechtstreeks vanuit Teams maken en delen met jouw leerlingen en/of collega’s.

Google Forms in Google Classroom
Werk je met Classroom? Door de toetsen van Google Forms aan bieden in Classroom kun je de resultaten automatisch koppelen aan rubrics en kan je het leerproces van leerlingen gemakkelijker volgen.

Microsoft Stream en YouTube
Hier kan je lesvideo’s op één plek uploaden, bewaren en delen met leerlingen en collega’s. Met YouTube kan je ook gemakkelijk online live lesgeven. Dat heet ‘live streamen’.

Screencast-o-matic
Voor het opnemen van een instructievideo door je computerscherm te filmen en het inspreken van bijvoorbeeld een PowerPoint of Prezi.

Classkick en Quizlet
Handig voor digitaal toetsen, opdrachten laten maken en direct feedback geven op wat jouw leerlingen doen.

Wikiwijs
Op dit online platform kan je uitgebreide lessen maken, compleet met video’s, tekst, afbeeldingen en interactieve vragen. Ook vind je er veel lesmateriaal van andere leraren dat jij kan gebruiken en aanpassen.

Kahoot
Het activeren van voorkennis biedt elke leerling de gelegenheid om te denken: hé, dat ben ik al eerder tegengekomen! Met Kahoot kun je een interactieve quiz opzetten.

Edpuzzle

Een tool waarmee bestaande video’s kunnen worden ingekort en
verrijkt met geluidopnames, open vragen, meerkeuzevragen en commentaar.
Edmodo
Met Edmodo organiseer je alle activiteiten voor leerlingen op één centrale online plek. Of je nou documenten met de klas wilt delen, toetsen wilt uitdelen of feedback wilt geven.

Explain Everything
Met deze tool  kun je tekenen, opnemen, foto’s toevoegen, filmpjes opnemen, aanwijzen, schrijven en vervolgens eenvoudig delen.

Formative
Direct tijdens de les weten hoe je leerlingen ervoor staan? Met deze online tool kun je de hele klas tegelijkertijd testen en zelf live de antwoorden bekijken op het dashboard.

Lino
Lino is een prikbordtool waarmee je individueel of gezamenlijk brainstormt, materiaal verwerkt of een presentatie maakt door middel van het plakken van post-its.

Nearpod
Altijd dezelfde leerlingen in je les die hun vinger opsteken bij hun vraag? Met Nearpod is dat verleden tijd! In een paar klikken bouw je een presentatie op waar je tussen de dia’s altijd vragen en opdrachten kunt voegen.

Padlet
Met Padlet kun je eenvoudig en interactief een prikbord maken met jouw klas. Je kunt gezamenlijk een thema behandelen of leerlingen individueel een werkstuk of presentatie laten maken.

Plickers
Met Plickers kun je snel en makkelijk tijdens je les het begrip van leerlingen bepalen, zonder dat ze een device of internet nodig hebben.

Socrative
Spelenderwijs het kennisniveau van je leerlingen bepalen? Dat kan, met Socrative! Socrative is een goed voorbeeld hoe gamification het onderwijs kan verrijken en hoe mobiele telefoons en tablets een activerende rol kunnen hebben.

Sutori
Sutori is een tool om tijdlijnen tot leven te brengen in de klas.

Trello
Met Trello kun je slim projecten organiseren. Leerlingen en leraren kunnen samen in Trello werken en zien waar een ander mee bezig is.

Bij het gebruik van de digitale tools is het belangrijk dat je de tool niet gebruikt omdat je een tool in wilt zetten, maar kijkt hoe je als docent met een bepaalde tool een didactische doel kunt bereiken. Bij elke tool staat beschreven wat het doel is.

NB. We doen er alles aan om deze kickstarters actueel te houden, mocht je toch een fout tegenkomen dan horen we dit graag. Je kunt jouw opmerkingen mailen naar ruimtevoorleren@schoolinfo.nl.