Op het Marcanti College bootsen leraren en leerlingen schoolsituaties na met VR. Docenten kunnen zo bijvoorbeeld hun eigen les bijwonen. Docent Nathalie: “Dit verdient een plek in elke lerarenopleiding.”
Hoe werkt VR?
Het Marcanti College in Amsterdam gebruikt virtual reality (VR) om met alle betrokkenen in de school in gesprek te gaan over concrete schoolsituaties. Leraren en leerlingen hebben samen filmpjes gemaakt van gebeurtenissen in de school, soms vanuit meerdere perspectieven. Door deze filmpjes met de VR-bril te bekijken, verplaats je je in dat perspectief. Het Marcanti gebruikt VR in 5 schoolsituaties, van sollicitatiegesprekken tot de lerarenopleiding.
VR tijdens sollicitatiegesprekken
VR wordt onder meer ingezet om sollicitanten in actie te kunnen zien. Aan de hand van verlegenheidssituaties, aangedragen door leraren, gaat schoolleider Steven Tan met sollicitanten in gesprek. Steven: “Als ik een sollicitant vraag hoe hij of zij reageert op een inactieve leerling, dan volgt soms een sociaal wenselijk antwoord. Wat veel meer zegt, is hoe de sollicitant met de VR-bril op reageert. Valt hem of haar die inactieve leerling op? Ook heftige situaties in de klas kun je wel beschrijven, maar door een sollicitant als het ware in de klas te plaatsen, krijg je een meer waarheidsgetrouwe reactie.”
VR om een match te vinden
Daarnaast gebruikt schoolleider Steven een VR-bril om sollicitanten te laten zien dat het Marcanti een innovatieve school is. “Leraren kunnen dit nu ervaren in plaats van dat wij het vertellen. Sommige sollicitanten tonen zich verrast over onze lessen, anderen concluderen tijdens de procedure al dat het Marcanti geen school voor hen is. De mensen die we aannemen, kiezen bewust voor onze school. Ze zijn ook innovatiever ingesteld dan nieuwe collega’s van voorheen.”
VR voor professionalisering
VR dient verder als hulpmiddel voor professionalisering van leraren. Lessen worden gefilmd en de docent kan daarna als leerling zijn eigen les volgen. Docent Nathalie van Woudenberg: “Vanuit het perspectief van de leerling ervaar je verschillende situaties. Bijvoorbeeld hoe het is voor een stille leerling om weinig aandacht te krijgen. We zoomen ook in op keuzes die een docent maakt en kunnen laten zien wat er gebeurt als ze een keuze maken.”
VR tijdens de lerarenopleiding
De filmpjes van het Marcanti worden niet alleen op school gebruikt, maar ook in de lerarenopleidingen wiskunde en economie van de Hogeschool van Amsterdam. In ruil daarvoor krijgt het Marcanti budget om nieuwe filmpjes te maken. Vooral op het gebied van pedagogiek en didactiek kan VR veel opleveren, vindt Nathalie. “Omdat je bij studenten het gevoel kunt opwekken van een les die uit de hand loopt, kunnen zij zich daar beter op voorbereiden.”
VR tijdens de open dag
Tot slot zet het Marcanti VR in om betrokkenen buiten de school een beeld te geven van wat er op school speelt. Tijdens de open dag kunnen nieuwe leerlingen met VR het onderwijs op het Marcanti ervaren. In een fotohokje zien leerlingen hoe de ideale les op het Marcanti eruitziet. Ook ouders kunnen via VR ervaren hoe het in de klas verloopt. Dit kan van meerwaarde zijn om onderwijsontwikkelingen te bespreken.
Hoe maak je VR-materiaal?
Het Marcanti beschikt op dit moment over 3 VR-brillen die per stuk €300 kosten. Schoolleider Steven: “Het ontwikkelen van materialen en de aanschaf van VR-brillen is nu nog kostbaar, maar op de lange termijn kunnen leerlingen met hun eigen telefoon aan de slag.” Ook is het mogelijk om met een 360°camera een filmpje te maken. De filmpjes van het Marcanti zijn samen met leerlingen gemaakt. Docent Nathalie: “De leerlingen hebben nagedacht over welke lessituaties interessant zijn om te laten zien. Vervolgens schrijf ik een scenario.” Het opnemen werd begeleid door een VR-filmmaker.
Scholing
Op dit moment focust het Marcanti zich op het uitbreiden van materiaal voor de VR-bril. Ook is het van belang dat de brillen niet in de kast blijven liggen, en dat meer leraren in de school weten hoe de VR-brillen ingezet kunnen worden. Scholing van leraren is hiervoor essentieel, zegt Nathalie. “Niet alleen om te leren hoe de bril werkt, maar vooral hoe je VR kunt gebruiken om je onderwijs te verrijken.”
Meer lezen
Wil je een verandering in je school doorontwikkelen? Bekijk dan deze tips uit de routekaart veranderaanpak of bekijk alle fases uit het veranderproces.