Hebben je leerlingen geen device bij de hand? Maar wil je ze wel op een andere manier laten werken? Met Plickers kun je leerlingen zónder device op een leuke manier laten oefenen vertelt Lisanne Verwer docent Engels op het Stedelijk Dalton College Alkmaar.
Niet volledig digitaal
Lisanne geeft les in 1 tot en met 5 havo/vwo. Vanuit de daltonvisie vindt haar school het belangrijk dat leerlingen eigenaar worden van hun leerproces. De school heeft een proef gedaan met twee Chromebook-brugklassen. Die wordt uitgebreid. Toch ziet Lisanne het er niet snel van komen dat haar school volledig digitaal gaat. “Chromebooks kunnen het makkelijker maken om op je eigen manier en tempo te leren, maar het moet wel passen in het totale kader. Eigenlijk moet je per vak bekijken wat het beste is. Ik verwacht dat wij uitkomen op een combi tussen boeken en digitale methodes.”
Zonder telefoons of tablets
Lisanne vindt de afwisseling met digitale tools prettig. “Ik wil in mijn lessen geen slaaf van het boek zijn. Er zijn tegenwoordig zoveel digitale tools waarmee je leerlingen ook eens op een andere manier kunt laten werken. Woordjes oefenen in spelvorm, begrip toetsen met een kwis. Wel moeten leerlingen in veel gevallen een telefoon of device bij de hand hebben.” Voor alle situaties waarin leerlingen niet zelf een device bij de hand hebben, vindt Lisanne Plickers een interessante mogelijkheid.
Hoe het werkt
Met deze digitale tool kun je in de les op een leuke en laagdrempelige manier checken of leerlingen iets begrepen hebben. Alleen de docent heeft een device en een internetverbinding nodig. Dat werkt zo: de leerlingen hebben allemaal een papieren kaart met een code die aan hun naam gekoppeld is. Als de docent een – gesloten – vraag stelt, geven de leerlingen antwoord door hun kaart op een bepaalde manier omhoog te houden. De docent scant met zijn of haar device de antwoorden, waarna op het digibord de uitkomst is te zien.
Iedereen doet mee
“Plickers is geen tool om een hele les mee te vullen, maar het is een leuke toevoeging daar waar leerlingen niet over devices beschikken”, vindt Lisanne, die de tool per klas gemiddeld één keer per maand inzet. “Ik gebruik het vaak in de eerste of laatste tien minuten van de les, bijvoorbeeld om onregelmatige werkwoorden te oefenen. De directe feedback – had ik het goed of fout? – is voor leerlingen heel motiverend. En iedereen doet mee: omdat je de antwoorden scant, valt het op als een leerling geen antwoord geeft. Leerlingen kunnen bij het opsteken van hun kaart ook even opstaan; dat is prettig als ze lang hebben gezeten.”
Brug- en tweede klassen
Een ander voordeel is dat Plickers leerlingen wat meer tijd geeft om na te denken. “Hun antwoord is niet meteen voor iedereen zichtbaar en ze kunnen het vóór het scannen nog wijzigen”, zegt Lisanne. “Dat is bij tools als Kahoot of Socrative veel lastiger. Wel moet ik zeggen dat vooral mijn brugklassen en tweede klassen enthousiast zijn over Plickers. Derdeklassers vinden het al gauw een beetje langzaam; voor hen zijn die andere tools leuker.”
Gratis of betaald
Beginnen met Plickers is niet ingewikkeld. Je kunt je aanmelden voor een gratis testproduct, waarbij je de leerlingkaartjes moet downloaden, of kiezen voor een betaalde versie, waarbij je kant—en-klare kaartjes krijgt opgestuurd. Lisanne koos voor de eerste optie. “Aanvankelijk dacht ik nog dat ik de kaartjes aan de leerlingen zou geven, maar in de praktijk bleek het toch handiger om ze na gebruik weer in te nemen. Wel is het handig om per klas een set te hebben waar je de namen van de leerlingen al op hebt geschreven. Anders kost dat in de les veel tijd.”
Handig opstapje
Omdat voor Plickers geen leerling-devices nodig zijn, is deze tool ook een handig opstapje voor leraren die opzien tegen het werken met devices. Lisanne: “De enige die een telefoon of tablet nodig heeft, ben jij. Zelf heb ik de werking van het scannen getest door met mijn telefoon een kaartje te scannen dat een collega vasthield. Je moet wel even door de klas lopen om ook de antwoorden van de leerlingen achteraan te kunnen scannen. En open vooraf zowel de website van Plickers op het digibord als de app op je eigen telefoon of tablet. De rest wijst zich vanzelf!”