De Nieuwe Meso van december staat in het teken van gepersonaliseerd leren. Naast informatie over leerlabthema’s als digitale didactiek, professionalisering en curriculumbewustzijn, kun je ook portretten lezen van schoolleiders en docenten die gepersonaliseerd leren vormgeven in hun scholen. Via onderstaande links kun je de artikelen gratis lezen.
DE SPIL
Zo vertellen José Mens (interim-rector), Marieke van Loo (afdelingsleiders onderbouw) en Annelies Claassen (docent Media, Vormgeving en ICT) over de wijze waarop Het Stedelijk in Zutphen maatwerk vormgeeft en hierbij de keuzemogelijkheden voor leerlingen enorm vergroot. “De spil van het onderwijsconcept is de coach.”
HELDERE VISIE
Fleur Cerini (conrector onderbouw) en Karin Blom (docent Nederlands) van het ds Pierson College in Den Bosch spreken over ‘Anders leren’: reguliere lessen met aandacht voor de ontwikkeling van competenties en kernkwaliteiten van leerlingen. Cerini: “Onze visie is helder: meer ruimte voor de leerlingen om te leren op de manier die het beste bij hem of haar past. Docenten krijgen volop de ruimte een aanpak te kiezen die daarbij past.”
KEUZEWERKTIJDUREN
Thijs Jan van der Leij (rector) en Eva de Gruijl (docent Nederlands) geven op het Farel College vorm aan gepersonaliseerd onderwijs door leerlingen zelf te laten bepalen wat zij willen leren in keuzewerktijduren. De Gruijl: “Het lastigste aan deze ontwikkeling is dat je ziet dat docenten wel willen meedoen, maar het bedenken en uitwerken van een project is enorm tijdrovend. Dit jaar gaan we voor de tweede keer het vakoverstijgende project draaien en dat geeft veel rust.” Bekijk het schoolportret.
IN GESPREK BLIJVEN
“Je moet voortdurend in gesprek zijn met docenten, goed naar ze luisteren en daar ook iets mee doen”, zegt Wytze Tesselaar (adjunct-directeur) van het Tabor College in Hoorn. Samen met collega Jeannine van Bruggen (docent Biologie) vertellen ze over de ontwikkeling bij het Tabor College dat gepersonaliseerd onderwijs aanbiedt door docenten en leerlingen te ondersteunen met slimme ict-middelen.
LEREN VAN DE LEERLABS
“Langzamerhand ontstond het idee om leerlingen zichzelf te laten beoordelen. (…) We zien positieve effecten: leerlingen krijgen meer zelfinzicht en leren reflecteren. Bovendien leren docenten de leerlingen beter kennen”, vertelt Henri Pragt, docent Hondsrug College in Emmen, in het artikel Leren van de leerlabs. Ervaringen en ideeën van verschillende docenten, bestuurders en schoolleiders uit de leerlabs worden in dit artikel gedeeld.
AAN DE SLAG MET ONDERWIJSONTWIKKELING
Ook staat er in De Nieuwe Meso een artikel dat Noud Cornelissen schreef in opdracht van Schoolinfo m.b.t Leerling 2020 over hoe je als schoolleiding tot een goede strategie komt. Hierin komen veranderkundige ideeën aan bod en wordt het belang van een goede communicatiestrategie onderstreept. Waar staat de school en waar wil het naartoe? Wat is onderwijskundig leiderschap en hoe geef je daar vorm aan?