Aan de slag met persoonlijke leerplannen

De innovatiewerkgroep Persoonlijke leerplannen van project Leerling 2020 maakte stappenplannen om de invoering van leerplannen op scholen te ondersteunen.

Omdat niet elke school hetzelfde is, zijn er drie opties ontwikkeld. Doe de test om te bepalen bij welk stappenplan jouw school het beste aansluit.

Download de 3 stappenplannen.

Invoering

De vier docenten uit de innovatiewerkgroep hebben beschreven hoe je de invoering van het werken met een persoonlijk leerplan het beste kunt aanpakken. Berdien Meijerberg van het IJburg College: “In een persoonlijk leerplan staan de leerdoelen van een leerling omschreven. Hoe je dit het beste kunt implementeren, ligt mede aan de context van de school.” Om zo goed mogelijk aan te sluiten op de vragen vanuit scholen, biedt de innovatiewerkgroep de stappenplannen daarom gedifferentieerd aan.

Stappenplan

Er is een stappenplan voor ‘blauwe’ scholen die met een vastgesteld rooster met ingeplande vaklessen werken. De methode is leidend. Er is ook een stappenplan voor ‘gele’ scholen die werken met een vast rooster en ingeroosterde keuzewerktijd. Er wordt zowel met de methode als met eigen materiaal gewerkt. Als laatste is er een plan voor ‘groene’ scholen die met een flexibel rooster werken. De leerlingen zien elke dag hun coach. De vaksecties zorgen voor een doorlopende leerlijn.

Mogelijkheden

Per type school staan er stappen beschreven om het werken met persoonlijke leerplannen op te starten en/of uit te bouwen. “Ook hebben we handige links naar monitoringstools en praktijkvoorbeelden voor het werken met persoonlijke leerplannen toegevoegd”, vertelt Marloes van Perlo van het Odulphuslyceum. Met de stappenplannen wil de innovatiewerkgroep drempels wegnemen om ermee te beginnen. “Voor scholen die de eerste stappen naar gepersonaliseerd onderwijs al gezet hebben, biedt het praktische handvatten en tips om ze nóg een stap verder te brengen”, licht Leo Nabben van Metameer toe.

Achtergrondinformatie

“Voor de ontwikkeling van de stappenplannen hebben we gebruikgemaakt van literatuur over persoonlijke leerplannen en het geven van feedback”, aldus Paula Ford van s.g. De Rietlanden. Bekijk de literatuurlijst die de docenten uit de innovatiewerkgroep hebben geraadpleegd.

Meer lezen over persoonlijke leerplannen