Leerling 2020 heeft samengewerkt aan het themanummer van het onderwijsvakblad Van 12 tot 18 over gepersonaliseerd leren. Het staat vol met praktijkvoorbeelden van leerlabscholen. Bekijk de pdf’s van de artikelen.
WAAROM OOK AL WEER?
Onderwijs flexibeler maken, meer op maat en gepersonaliseerd. Dat is het doel van ruim 200 scholen die actief betrokken zijn bij het project Leerling 2020. Waarom eigenlijk? Dit zijn de vier hoofdredenen.
LEUKER, NUTTIGER EN INDIVIDUELER
Deze leerlabdocenten hebben hun eigen weg gevonden in het voldoen aan de onderwijsbehoefte van de individuele leerling. Bekijk de drie praktijkvoorbeelden van differentiëren.
COLUMN REMON BRINK
Oproep aan methodemakers, overheid en schooldirecties om de volgende stap te zetten: een nieuw onderwijssysteem waar gepersonaliseerd leren kan floreren.
DOCENT VAN HET JAAR
Docent van het Jaar Joke de Jong past gepersonaliseerd leren dagelijks toe in haar dramalessen aan Het Schoter in Haarlem. Ze pleit voor meer begeleiding van startende docenten om differentiatie effectief toe te kunnen passen.
MAATWERK IN TOETSEN
Hoe kun je onderwijs op maat ook in toetsen vormgeven? Vier docenten uit de leerlabscholen geven hun visie.
REK EN RUIMTE IN EXAMINERING
Een flexibeler eindexamen met vakken op verschillende niveaus, met extra vakken of vervroegde deelexamens, kan dat? Drie scholen vertellen waar de ruimte in de wetgeving ligt.
VERANKEREN IN ORGANISATIE
Scholen die gepersonaliseerd onderwijs willen invoeren zijn daar niet alleen inhoudelijk mee bezig maar ook organisatorisch. Hoe ga je deze nieuwe manier van lesgeven verankeren in de school? Vier scholen geven hun beste tips prijs.